Chudík i Hruška si pred 2. kolom volieb predsedu PSK veria

27.11.2005 Prešov

Prešov 27. novembra (TASR) - Obaja kandidáti na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík i Dušan Hruška, ktorí postúpili zo sobotňajš...
Prešov 27. novembra (TASR) - Obaja kandidáti na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík i Dušan Hruška, ktorí postúpili zo sobotňajších volieb do druhého kola 10. decembra, si veria a sú odhodlaní zabojovať o celkové víťazstvo.

Chudík za koalíciu Smer-SNS-HZD získal 42 499 hlasov, Hruška za koalíciu KDH-SDKÚ-DS 29 330. Percentuálne je zisk z celkového počtu platných 107 534 hlasov pre Chudíka 39,89 percenta a pre Hrušku asi 27,53 percenta.
Tretí za nimi nominant ĽS - HZDS s podporou šesťkoalície Ján Dobrovič dostal 16 663 hlasov a nebol až takým vážnym súperom ako sa očakávalo.
Víťaz prvého kola volieb predsedu PSK považuje dosiahnutý výsledok za potvrdenie výsledkov svojej doterajšej práce ako predsedu PSK. \"Som už v inom postavení ako pred štyrmi rokmi, keď som kandidoval prvýkrát, \" konštatoval. Až na volebné obvody Prešov a Kežmarok vyhral vo všetkých ostatných 11 na území kraja. Dodal tiež, že ani v obvode Prešov už jeho strata nebola taká veľká ako pri prvých regionálnych voľbách - len asi 1700 hlasov. Volebný výsledok tiež potvrdil jeho predpoklad, že má na to, aby v prvom kole získal 40 percent hlasov.
Chudíka najviac prekvapilo, že vo voľbách 62-členného poslaneckého zboru nezískala ĽS-HZDS ani jedno miesto poslanca.
\"Ďakujem všetkým, ktorí mi dali svoj hlas a pevne verím, že keď opäť prídu všetci tí, ktorí ma volili, tak mal by som byť úspešný, \" dodal.
Hruška je pred druhým kolom pripravený osloviť aj tých voličov, ktorí mu prvýkrát hlas nedali. \"Až teraz ideme do finále a chceme jednoznačne vyhrať, \" poznamenal. Naznačil tiež, že pre rozvoj PSK by nebolo dobré, keby predseda bol z iného politického zoskupenia ako je rozhodujúca väčšina poslancov v krajskom zastupiteľstve. Zo 62 miest v parlamente patrí 40 koalícii KDH-SDKÚ-DS.
 

Vyberte región

mark